Τι είναι η ουλίτιδα

Ουλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των ούλων, που δεν έχει επηρεάσει ακόμα βαθύτερους περιοδοντικούς ιστούς, π.χ. το οστό.

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστεί ή ουλίτιδα, αλλά ένα από τα πρώτα σημάδια που μπορεί να σας απασχολήσουν είναι η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή κατά την μάσηση σκληρών τροφών (πχ μήλο). Τα ούλα μπορεί να φαίνονται κόκκινα, γυαλιστερά και οιδηματώδη (πρησμένα) και μπορεί να προσέξετε κάποια δύσχρωμη στιβάδα οδοντικής πλάκας πάνω στα δόντια.

Η ουλίτιδα προκαλείται από τα μικρόβια που προσκολλώνται στα δόντια/ούλα, λόγω εναποθέσεων από υπολείμματα τροφών. Τα μικρόβια αυτά δημιουργούν την μικροβιακή ή οδοντική πλάκα. Η μικροβιακή πλάκα, είναι μια κολλώδης υπόλευκη/υποκίτρινη ουσία που συνεχώς συγκεντρώνεται πάνω στα δόντια/ ούλα με την μορφή μεμβράνης, που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Η μικροβιακή πλάκα μπορεί και πρέπει να απομακρύνεται από τον ίδιο τον ασθενή με καθημερινή και ορθή χρήση της οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιων βοηθημάτων (οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια). Αν η μαλακή οδοντική πλάκα δεν απομακρυνθεί με βούρτσισμα, μετατρέπεται σε μια σκληρή μάζα κολλημένη στο δόντι, που ονομάζεται « πέτρα». Στην δημιουργία της πέτρας κύριο ρόλο παίζουν άλατα από το σάλιο, που συγκεντρώνονται μέσα στη μάζα της οδοντικής πλάκας.

Η ουλίτιδα, αν αφεθεί αθεράπευτη, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, πολύ συχνά χωρίς φανερά σημάδια που θα σας ανησυχήσουν.