Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα

Με προσεκτική αξιολόγηση και θεραπεία, συνήθως σταματάει η πρόοδος της περιοδοντίτιδας.

Ο Οδοντίατρός σας θα σας εξηγήσει τις αιτίες της περιοδοντίτιδας και θα σας καθοδηγήσει πώς να διατηρείτε καθαρά τα δόντια και τα ούλα.

Θα σας δώσει ατομικές οδηγίες πώς να χρησιμοποιείτε τα διάφορα μέσα Στοματικής Υγιεινής πιο αποτελεσματικά, π.χ. την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και τον σωστό τρόπο χρήσης του νήματος και των μεσοδόντιων βουρτσών.

Όλες οι μαλακές εναποθέσεις θα αφαιρεθούν από τις επιφάνειες των δοντιών και τα δόντια γυαλίζονται.

Στις επόμενες επισκέψεις, ο Οδοντίατρός σας θα αναισθητοποιήσει τα ούλα και θα αφαιρέσει την πέτρα και όποιες εναποθέσεις μικροβίων υπάρχουν στη ρίζα ή στους θυλάκους.

Σε μερικές περιπτώσεις, με ή χωρίς μικροβιολογική εξέταση, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επίμονες ή αρκετά ενεργές μορφές περιοδοντικών μολύνσεων που δεν έχουν αντιδράσει στην μέχρι τότε επέμβασή μας.

Στοματική υγιεινή
Διατήρηση - Επανέλεγχος
Χειρουργική φάση

Στοματική υγιεινή

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου είναι η απομάκρυνση του αιτίου, της οδοντικής πλάκας, καθημερινά από τον ίδιο τον ασθενή με τη σωστή χρήση των μέσων στοματικής υγιεινής.

Η περιοδοντική φλεγμονή μπορεί να προληφθεί. Η δημιουργία Ουλίτιδας και Περιοδοντίτιδας αποφεύγεται, αν υιοθετηθούν συνήθειες σχολαστικής καθαριότητας του στόματος, παράλληλα με συχνό έλεγχο και υποστήριξη από τους οδοντιάτρους.

Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ενεργοποίηση του ασθενή στην καθημερινή απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από τις οδοντικές επιφάνειες είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της θεραπείας.

Τα βασικά στοιχεία της καλής στοματικής υγιεινής είναι:

Bούρτσισμα όλων των επιφανειών των δοντιών 2 φορές ημερησίως με την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα.

Καθάρισμα των διαστημάτων μεταξύ των δοντιών (εκεί που δεν μπορούν να φτάσουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας) με ειδικές μεσοδόντιες βούρτσες ή οδοντικό νήμα ανάλογα με το μέγεθος του μεσοδοντίου διαστήματος. Αυτό πρέπει να γίνεται απαραιτήτως 1 φορά την ημέρα.

Το οδοντικό νήμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται εκεί όπου τα δόντια είναι ενωμένα μεταξύ τους, με πολύ μικρά ή χωρίς διαστήματα. Τα βουρτσάκια μεσοδοντίων είναι κατάλληλα για μεγαλύτερα διαστήματα.

Ειδική φροντίδα χρειάζονται τα συνωστισμένα δόντια, τα δόντια με σφραγίσματα, στεφάνες (θήκες) ή μερικές οδοντοστοιχίες (μηχανάκια), επειδή η μικροβιακή πλάκα συσσωρεύεται άμεσα σ’ αυτές τις περιοχές και απομακρύνεται δύσκολα.

Τα αντιμικροβιακά στοματοδιαλύματα είναι χρήσιμα σαν επιπρόσθετη βοήθεια. Αναστέλλουν την ωρίμανση των μικροβίων και μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά το πλύσιμο.

Διατήρηση - Επανέλεγχος

Μετά το τέλος της αρχικής φάσης της θεραπείας και ύστερα από μερικές εβδομάδες, ο Οδοντίατρος ή ο Περιοδοντολόγος σας θα κάνει έναν πλήρη έλεγχο των ούλων σας. Με τα ειδικά εργαλεία θα αξιολογήσει την ανταπόκριση στη θεραπεία και θα τα συγκρίνει με την αρχική κατάσταση.

Η περιοδοντική νόσος υποτροπιάζει εύκολα, εάν δεν τηρηθούν αυστηρά και μακροπρόθεσμα δύο προϋποθέσεις:

Καθημερινή αποτελεσματική στοματική υγιεινή από τον ασθενή.

Περιοδική επαναξιολόγηση από τον οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο, με σκοπό την πρόληψη ή έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν υποτροπής ή εξέλιξης της νόσου. Η περιοδική αυτή επανεξέταση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της περιοδοντικής θεραπείας και απαραίτητη προϋπόθεση για μακροπρόθεσμη επιτυχία αυτής.

Η μακροχρόνια επιτυχία της περιοδοντικής θεραπείας, εξαρτάται α) από την δική σας προσπάθεια, όσον αφορά στην στοματική υγιεινή, και β) του Οδοντιάτρου ή Περιοδοντολόγου, που παρέχει τη θεραπεία και οργανώνει τη συνεχή παρακολούθησή σας.

Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση θεραπείας, ο Οδοντίατρος ή ο Περιοδοντολόγος θα χρειαστεί να επανεξετάζει την κατάσταση των ούλων σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να βεβαιωθεί ότι η φλεγμονή έχει σταματήσει. Η συχνότητα των επανεξετάσεων εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου και από τους παράγοντες που την επιβαρύνουν. Συνήθως, οι επανέλεγχοι προγραμματίζονται ανά 3 έως 6 μήνες.

Οι συχνοί επανέλεγχοι και καθαρισμοί των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοδοντική νόσος δεν θα υποτροπιάσει και δεν θα επιφέρει περισσότερη καταστροφή στα ούλα και στο κόκκαλο. Αν υπάρξουν σημεία υποτροπής ή νέα σημεία φλεγμονής, ο Οδοντίατρός ή ο Περιοδοντολόγος σας είναι ικανός να τα αναγνωρίσει και να τα αντιμετωπίσει εγκαίρως. Επιπροσθέτως, ίσως σας δοθούν επιπλέον οδηγίες στοματικής υγιεινής για να αντιμετωπίσετε την φλεγμονή.

Χειρουργική φάση

Στις περιπτώσεις όπου παραμένουν σχετικά βαθείς θύλακοι μπορεί να χρειάζεται να εξαλειφθούν με μικρές χειρουργικές επεμβάσεις από τον περιοδοντολόγο, που γίνονται με τοπική αναισθησία.

Χειρουργική επέμβαση ίσως απαιτηθεί σε περιοχές που είναι δυσπρόσιτες με τη βούρτσα ή τα βουρτσάκια μεσοδοντίων, τα μικρόβια συνεχίζουν να συναθροίζονται και η φλεγμονή επιμένει. Με την επέμβαση απομακρύνονται μικρόβια και άλλες εναποθέσεις, τα οποία συγκεντρώνονται μέσα στο θύλακο, πάνω στην επιφάνεια της ρίζας ή στα σημεία που χωρίζονται οι ρίζες.

Αφού γίνει τοπική αναισθησία, ανασηκώνεται το ούλο και η ρίζα αποκαλύπτεται. Βλέποντάς τη, την καθαρίζουμε ολοκληρωτικά και απομακρύνουμε όλα τα μικρόβια.

Μερικές φορές, είναι πιθανόν, να αντιμετωπίσουμε την απώλεια του οστού με τη χρήση ειδικών αναγεννητικών τεχνικών.

Στο τέλος της διαδικασίας, τα ούλα ράβονται ξανά στη θέση τους, γύρω από τα δόντια.